Odling, komposition och nya spännande växter

Maries Trädgård ligger i zon 6 och är nu inne på sin sjunde säsong. Här har vi planterat träd, buskar och perenner, där du kan strosa runt och hitta inspiration till din egen trädgård. Det egna intresset för odling, växter och komposition gör att vi hela tiden prövar nya sorter och idéer.

Att få vara en del av människors odlingsintresse är en ynnest få förunnad. De människor jag möter här i trädgården har stor odlingslust och många frågor. Det är alltid lika stimulerande att få dela med sig av mina egna erfarenheter, misslyckanden och allt det som faktiskt har gått bra.

Min lust och glädje att dela med mig skapade visningsträdgården. Där kunde jag plantera allt som väckte min förundran och mitt intresse. Tanken var att den som vill kan strosa runt i trädgården och med egna ögon kunna inspireras av möjligheterna till att odla i Norrland. Nog för att vi många gånger möter motstånd i klimatets nyckfulla temperament men möjligheterna är så mycket större än vi tror.

Bra växter och rätt skötsel ger en spirande trädgård

En viktig del är att tänka i perspektiv – om 20 år är det här trädet så stort! Odla din jord, se det som en förmån att få vårda, bruka och förvalta jorden vi ärvde. Mitt motto är: ”Rätt växt på rätt plats skapar den effekt vi önskar och vill vistas i.”

Årstiderna i Maries Trädgård

Januari, februari

Utomhus är det full vinter, men inne i växthuset under lamporna spirar kryddorna i krukorna. Första omgången av kryddorna sås redan i början av januari och därefter varje vecka. I februari är det dags för tomater, purjolök, chili och kronärtsskocka att komma ner i jorden. Planering inför våren är i full gång och man är äntligen på rätt sida om årsskiftet.

Mars, april, maj

Ja det är nu allt händer, sommarblommor och grönsaksplantor ska sås. Sommaramplarna ska planteras. Vissa dagar är solen riktigt varm och takdropp är det bästa som finns. Så fort vädret tillåter vill man bara vara ute i trädgården.

Juni, juli, augusti

Början av sommaren är allting hektiskt, trädgården fylls av kunder, kryddorna levereras ut till butikerna varje vecka, ogräsrensning och vattning. I slutet av perioden börjar allt lugna ner sig och man njuter av värmen och allt det vackra.

September, oktober

Det är nu på hösten som vi får lite tid och ro att ägna åt trädgården, nu passar vi på att jordförbättra i rabatterna, dela och flytta perenner, plantera buskar, träd, häckplantor. All höstlök kommer också ner i jorden nu, och möter oss till våren med en härlig vårblomning. Lökar vill ha väldränerad jord för att inte ruttna bort, så passa på att jordförbättra i rabatterna med organiskt material. Kompost, välbrunnen gödsel, barkmylla, planteringsjord fungerar alldeles utmärkt.

November, december

Nu har vintern gjort sitt intåg, snön har lagt ett täcke över hela trädgården och man kan inte göra annat än att vänta på våren.

Våra växter

En viktig del är att tänka i perspektiv – om 20 år är det här trädet så stort! Odla din jord, se det som en förmån att få vårda, bruka och förvalta jorden vi ärvde. Mitt motto är: ”Rätt växt på rätt plats skapar den effekt vi önskar och vill vistas i.”